2022-01-27 07:48:45• hírek • Agerpres

A PSD elégedetlen az energiadrágulás kompenzálásáról szóló új rendelettel

A Szociáldemokrata Párt (PSD) "nem elégedett maradéktalanul" az energiadrágulás kompenzálásáról szóló, kedden elfogadott sürgősségi kormányrendelettel - írja az Agerpres.

Szerdai közleménye szerint az alakulat miniszterei javasoltak jogi megoldást arra, hogy az energiaszámlákat csökkentő intézkedéseket már január 1-jétől alkalmazzák, a liberális energiaügyi, illetve igazságügyi miniszter azonban ezt "alapos indoklás nélkül" elutasította. "Továbbra is amellett érvelünk, hogy a kompenzálás visszamenőleges, januári alkalmazása kivitelezhető" - fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, a PSD azért lépett be a kormányba, "hogy korrigálja az elmúlt két év súlyos szociális-gazdasági kisiklásait", és olyan intézkedéseket fogadtasson el, amelyek révén a kisjövedelműek is át tudják vészelni a telet.


A szociáldemokraták szerint a rendelet jelenlegi formájában olyan, mint "sebtapasz egy mély seben". Úgy vélik, az egyetlen módszer az energiadrágulás további sokkhatásainak elkerülésére a szabályozott piachoz való ideiglenes visszatérés, legkorábban április 1-jétől. A PSD már létre is hozott egy munkacsoportot az intézkedés műszaki dokumentációjának előkészítésére - tették hozzá.


A közleményben emlékeztettek arra, hogy az energiapiac 2020 júliusában elindított liberalizációja következtében szinte megkétszereződött az energia ára. Ennek a "teljesen előkészítetlen liberalizációnak" véghezvivőit terheli a felelősség az 1989 utáni időszak legnagyobb energiaválsága miatt - nyomatékosították.


A PSD kéri a politikai vezetőket, hogy "ismerjék be hibájukat", és támogassák a szabályozott rendszerhez való visszatérést. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: